Kako zaslužiti poštovanje drugih

Kako zaslužiti poštovanje drugih

Ne uspijevaju svi osvojiti općepriznatu vrijednost, utjecaj, priznanje i autoritet. Kako zaslužiti poštovanje poznanika, prijatelja, rođaka, kolega, drugih, pa čak i neprijatelja?

Poštovanje osobe je priznanje njenog autoriteta, pozitivna ocjena njegovih postupaka. Potreba za poštovanjem, kao ocjena njegovih zasluga, neophodna je osobi u različitim društvenim statusima. Važno nam je da nas poštuju rođaci i poznanici, prijatelji i kolege. Ali neće poštovati samo samu činjenicu postojanja.

Poštovanje drugih se mora steći svojim postupcima i ponašanjem. Razmotrimo nekoliko jednostavnih koraka ovog pitanja:

5 osnovnih koraka za poštovanje drugih:

jedan. Osjećajte se kao punopravna samodovoljna osoba vrijedna poštovanja. Nemoguće je postići poštovanje drugih bez prepoznavanja vlastitih zasluga. Samouvjerena osoba koja zna da je vrijedna poštovanja zrači posebnom vibrom. Važnu ulogu ovdje igra prisustvo vlastitog mišljenja, sposobnost otpora procjenama društva.

2. Poštujte druge, slušajte tuđa mišljenja. Ova tačka je usko isprepletena sa prethodnom. Preterano samopouzdanje može samo da naškodi. Pokušajte da slušate druge. Čuti sagovornika, a ne samo slušati - to je posebna vrlina i on treba da nauči. Čak i kritika može pomoći da vidite svoje nedostatke i da se nastavite kultivirati.

Kako naučiti da volite i poštujete sebe? 12 savjeta za sreću

3. Nikad ne ogovaraj. Neka bude pravilo da ne raspravljate na negativan način o ljudima koji su odsutni iz sobe i njihovim postupcima. Ogovaranje ili širenje ogovaranja je nedostojno, podlo i podlo. Ako je neka radnja ili riječ neke osobe izazvala bijes, pokušajte riješiti ovaj problem direktno, bez pribjegavanja posrednicima. Ne plašite se da kažete svoje mišljenje lično. Ne šapući mu iza leđa.

4. Ponašajte se dostojanstveno i pošteno. Šta god da radite, pokušajte da budete odgovorni. Razvijajte i poboljšajte svoje vještine i postignuća. Težite svojim ciljevima i ne odustajte na pola puta. Međutim, u nastojanju da postignete ono što želite, ne biste trebali ići preko glave. Izbjegavajte podla djela, budite iskreni prema drugima, ne razotkrivajte druge ljude. Poštujte moral i vrijednosti zajednice koja vas okružuje.

5. Uvek držite obećanja. Budite veoma odgovorni u svojim rečima. Šta god da kažete, vaše riječi ne bi trebale biti u suprotnosti s vašim djelima. Nikad ne obećavajte ono što ne možete učiniti. Dajte sve od sebe da ispunite ono što obećate. A ako ne uspijete, samo se izvinite umjesto da se pravdate.

Usklađenost s ovim jednostavnim pravilima dovest će do poštovanja, ali njihova primjena mora biti kontinuirana. Poštovanje stečeno dugim radom može se izgubiti u trenu.

Kako steći prijatelje: uputstva za uspostavljanje društvenih kontakata

Članci o temi