Instinkt samoodržanja

Instinkt samoodržanja

Milioni godina nas je evolucija činila razboritim, pažljivim i urednim. Instinkt samoodržanja spasio je živote i učinio nas pobjednicima. Ali moderna civilizacija nas je opustila. Izgubili smo taj osjećaj koji nam je pomogao da izbjegnemo opasnost.

„Bolje se bojati bez mjere nego vjerovati bez mjere. Samo oprez spašava od nevolja". vilijam šekspir

Vjeruje se da je odlično biti nepromišljena, luda i rizična osoba, ali je sramotno biti oprezan i razborit. Ali da li je to ispravno? Počeli smo gubiti instinkt samoodržanja koji nam je dala priroda.

Televizija i internet promijenili su moderno društvo. U filmovima, glavni lik uvijek izlazi suh i pobjeđuje. To nas je opustilo i otupilo instinkt preživljavanja koji nas je spašavao milionima godina. Postali smo previše jednostavni i nemarni prema našim životima. Vjerujemo da je rizik nešto što možete raditi svaki dan i da se ništa strašno neće dogoditi. Prestali smo da se plašimo, lako rizikujemo svoje živote i ne odgovaramo za svoje reči.

Instinkt samoodržanja i glupost

"Osjećaj sigurnosti čini osobu nemarnom". Alexandr Duma

Kako rizikujemo i koje gluposti radimo?

Jedemo brzu hranu, pijemo alkohol bez mere, pušimo, imamo nezaštićen seksualni odnos, svađamo se, ne idemo lekaru, verujemo nepoznatim osobama, kršimo saobraćajna pravila u toku vožnje, učestvujemo u neshvatljivom opijanju, ne poštujemo mere predostrožnosti na radu, radimo ne čuvamo tajne, pozajmljujemo velike sume bez računa, odustajemo od dobrog posla, stavljamo na kocku svoju reputaciju, pa slušamo savete pametnih ljudi, prelazimo cestu ispred automobila koji jure, prepuštamo se loše navike, ne cijenimo postojeće veze, bacamo riječi i obećavamo.

Kako steći prijatelje i ojačati prijateljstva

Pripadniji spol, uprkos svojoj krhkosti i bespomoćnosti, djeluje još gluplje. Devojke noću šetaju mračnim vratima, veruju nepoznatim momcima, piju nije jasno šta, šetaju u sumnjivim kompanijama. A onda su podvrgnuti ponižavanju i nasilju.

Lista gluposti koje radimo je beskrajna i svaka ima svoje slabosti.

Instinkt samoodržanja ili strah

“Samoočuvanje je krug koji vas drži na površini i omogućava vam da se duže vrijeme ne odvajate od vreće za tijelo. Strah je kamen koji vuče na dno "Dmitrij Emets

Ali nemojte brkati stalni strah i samoodržanje. Samoočuvanje izbjegava zamke i komplikacije uz minimalan otpad. Strah potkopava sposobnost razumnog razmišljanja. Ne plašite se svega, ali budite oprezni.

Instinkt samoodržanja i uspjeh

Bolje paziti nego žaliti. Pravimo mnogo grešaka, smatrajući ih sitnicom. Ali ove "greške mladosti" mogu nas potpuno lišiti izgleda za sretan i uspješan život.

Instinkt samoodržanja vam je priroda dala s razlogom. Koristite anticipaciju, analizirajte situaciju, razmislite o posljedicama, unaprijed izračunajte korake, ne vjerujte svima po redu, ne rizikujte bez razloga i ne gubite glavu.

Ljudi sa dobro razvijenim instinktom za samoodržanjem imaju mnogo veće šanse da uspeju od svojih glupih kolega.

Članci o temi