Tata može, tata može, šta god..

Odgovorno roditeljstvo

Ovo je obavezno čitanje za svakog tatu ili svakoga ko to jednog dana planira postati. Fragment iz knjige D. Carnegie, koji je doštampan u stotinu izdanja. budi dobar tata..

Slušaj sine, ovo govorim sada kada spavaš. Obraz leži na maloj ruci, svijetle kovrče zalijepljene za mokro čelo. Ušuljao sam se u tvoju sobu. Prije samo nekoliko minuta, dok sam sjedio s novinama u biblioteci, preplavio me val grižnje savjesti. Došao sam u tvoju spavaću sobu sa priznanjem.

Mislio sam da sam previše strog prema tebi. Grdio sam te kad si išao u školu jer si jedva dodirnuo lice peškirom. grdio sam te što nisi čistio cipele, grdio sam te kad si bacio stvari na pod.

Za doručkom sam našao i nešto da te grdim. Prosuo si nešto, progutao hranu u velikim komadima, stavio laktove na sto i namazao previše putera na hleb. I kad sam žurila da uđem u svoj voz, a ti si se, odlazeći u šetnju, okrenuo, mahnuo rukom i viknuo: „Zbogom tata!", ja sam, mršteći se, bacio u odgovor:" Raširi ramena, ne pognuti se ".

Lekcije očeva. 111 očinskih savjeta od tate

Uveče se ponovila ista stvar. Prolazeći, vidio sam te kako klečiš i igraš lopte. Već postoje rupe na čarapama. Ponizio sam te pred tvojim prijateljima kada si odlutao ispred mene prema kući. Čarape su bile skupe, da ste ih sami platili, bili biste precizniji.
Slušaj sine šta ti otac govori.

Tata može, tata može, šta god..

Sećaš li se kako si kasnije, dok sam čitao, sedeći u biblioteci, bojažljivo ušao i pogledao me sa nekakvim bolom u očima. Pogledao sam te preko vrha novina, nestrpljiv i nezadovoljan što me uznemiravaju. Stajao si neodlučno na vratima. "Šta želiš?“- promrmljala sam.

Ti si, ne rekavši ništa, brzo dojurio do mene, obavio ruke oko mog vrata i poljubio. I tvoje male ruke stisnute od ljubavi, koje je Bog zapalio u tvom srcu i koje ni nemar ne može ugasiti. A onda si otišao i čuo sam te kako se penješ stepenicama.

I u tom trenutku, sine, novine su mi ispale iz ruku i obuzeo me jeziv, paralizirajući strah. Šta mi je navika učinila? Navika grdenja, traženja grešaka, komentara. Ovo nije zato što te ne volim, već zato što očekujem previše od deteta. Merim te aršinima mojih godina. A u tebi, u tvom karakteru ima toliko toga dobrog, divnog, iskrenog. Vaše malo srce izgleda kao ogroman disk sunca koji izlazi iznad divljih brda. Vidio sam to u tvom iznenadnom impulsu kada si pritrčao i poljubio me prije spavanja. I ništa drugo danas nije važno, sine. Došao sam do tvog kreveta u mraku i, postiđen, kleknuo.

Lekcije baka i djedova koje su jako uticale na nas

Ovo nije dovoljno iskupljenje. Znam da ne biste razumeli sve ovo što vam govorim sada, dok ste budni. Ali sutra ću biti pravi otac. Biću ti najdraži prijatelj, patiti ću kad patiš i smijati se kad se smiješ. Ugrizću se za jezik dok nestrpljive riječi budu izlazile. I ponoviću kao čaroliju: „To je samo dečak, dečačiću!"

Tata može, tata može, šta god..
Mama je na službenom putu, pa šta ako su čarape drugačije 🙂

Bojim se da sam te zamislio kao odraslog muškarca. Sad kad te gledam sinko, umorno sklupčan u tvom krevetiću, vidim da si još dijete. Jučer te je majka nosila na rukama, a glava ti je ležala na njenom ramenu. pitao sam previše..

Muški časopis našeg magazina

Članci o temi