Muškarci idu svojim putem

Muškarci idu svojim putem

Dvije decenije nakon izlaska filma "Klub boraca", na internetu se formirala zajednica muškaraca, koja pomalo podsjeća na članove borilačkog kluba. Oni sebe nazivaju muškarcima koji idu svojim putem, ili MGTOW.

Oni sebe nazivaju "Muškarci koji idu svojim putem", ili skraćeno MGTOW (Muškarci idu svojim putem). Uvjereni su da je u odnosu između muškarca i žene muškarcu uvijek dodijeljena uloga žrtve.

Dvije decenije nakon izlaska filma "Klub boraca", na internetu se formirala zajednica muškaraca, koja pomalo podsjeća na članove borilačkog kluba. Oni sebe nazivaju muškarcima koji idu svojim putem, ili MGTOW. Glavna ideja zajednice je napuštanje svih romantičnih odnosa sa ženama. Međutim, i pored negativnog odnosa prema ženama, ni homoseksualnost ovdje nije dobrodošla.

Šta pokreće ove muškarce? U njihov svijet možete pogledati na stranici zajednice na web stranici Reddit, na koju je pretplaćeno ne manje od 15 hiljada ljudi. Ovdje dijele svoje ideje i iskustva. Neki se brinu da bi seksualni roboti budućnosti mogli da hakuju vladu. Drugi pozivaju muškarce da se razvedu od svojih žena. Drugi pak raspravljaju o prednostima plaćenog seksa i traže feminističku propagandu u savremenoj pop muzici.

Ostanite vjerni sebi, ali izdajte ostale izdajnike

Ideje MGTOW-a su zasnovane na meninizmu - pokretu koji se suprotstavlja feminizmu. I dok feministkinje tvrde da su posvećene pomoći muškarcima i ženama da se oslobode štetnih rodnih stereotipa, meninistkinje se s tim ne slažu. Vjeruju da se u heteroseksualnoj vezi muškarcu dodjeljuje uloga konja upregnutog u teška kola.

Članovi zajednice stvorili su svoju terminologiju, posudivši nešto iz moderne kulture. Na primjer, iz filma "Matrix", gdje Odabrani odbacuje plavu pilulu života-iluzije zarad crvene pilule svijesti o stvarnosti.

Krajnji cilj kojem teže članovi zajednice je potpuno oslobađanje od društvenih ograničenja. Ovo je četvrti nivo.

Nivo 0 počinje sa "uzimanjem crvene pilule" i shvatanjem da je rodna ravnopravnost fikcija. Na nivou 1, muškarac odustaje od dugotrajne veze, ali i dalje počinje izlaziti zbog seksa, koji će završiti na nivou 2. Na trećem nivou, čovek je zauzet zaradom novca.

Prepreke na tom putu ka prosvjetljenju su feministkinje, kao i "bijeli vitezovi" (muškarci koji se "plemenito" odnose na žene), borci za socijalnu pravdu, pristalice LGBT prava i druga neslaganja.

Ko je njihov ideal? Takozvani muškarci biljojedi iz Japana koji nisu zainteresovani da nađu partnerku za ozbiljnu vezu.

Promjena prosječne dobi ulaska u brak tokom vremena

Poreklo pokreta MGTOW nije baš jasno. Na svom sajtu arogantno tvrde da njihove ideje sežu do Šopenhauera, Tesle, Betovena, Galilea, pa čak i od Isusa Hrista. Međutim, ako pogledate konkretnije, početnim momentom stvaranja zajednice može se smatrati objavljivanje 2000-ih manifesta čiji su autori korisnici pod nadimcima Solaris i Ragnar, koji poziva muškarce i žene da se vrate tradicionalnim rodnim ulogama.

Muškarci moraju da postanu oštriji ako žele da budu pobednici i da budu uspešni sa devojkama

I iako je njihova zajednica virtuelna, njihove težnje izgledaju vrlo stvarne.

Memorandum za učesnike MGTOW

Kako bismo izbjegli iskrivljeno razumijevanje osnova MGTOW-a i nepotrebne špekulacije, objavljujemo osnovne principe zajednice za pretplatnike i goste.

dakle:

jedan. MGTOW je decentralizovan i apolitičan pokret.

2. MGTOW se ne zalaže za porodicu i snažno odbacuje ideju braka. Oženjen muškarac ne može biti član MGTOW-a.

3. MGTOW ni na koji način nije posvećen patrijarhatu. Patrijarhat je isto toliko oruđe za eksploataciju muškaraca kao i matrijarhat.

4. MGTOW nema za cilj da vas nauči kako da budete uspješni sa ženama. Ako ste došli zbog ovoga, onda ste pogrešili adresu.

5. MGTOW ima negativan stav prema etološkim teorijama. Ne samo da ove teorije pucaju po šavovima kada se detaljno analiziraju, prihvatanje podjele muškaraca na "alfa-beta-omega" je izuzetno štetno samo po sebi. To samo unosi razdor među muškarce i podstiče kulturu ginocentrizma.

6. MGTOW ne toleriše nasilje. Nasilje u bilo kom obliku ni na koji način neće riješiti probleme muškaraca, već će ih samo pogoršati.

7. MGTOW ne prihvata ginecentrizam. Baborabama, tradicionalistima i uvjerenjima da "nisu sve žene ovakve" ovdje nije mjesto.

osam. MGTOW ne očekuje pomoć od žena u rješavanju muških problema. Pomoć žena je neiskrena i predstavlja pokušaj prilagođavanja da nastavi parazitirati na muškarcima. Učešće žena u zajednici je potpuno isključeno.

Brutalni čovek

9. MGTOW je pokret heteroseksualnih muškaraca. Neutralni smo prema bilo kojoj drugoj orijentaciji - to je svačija lična stvar. Istovremeno, zajednica nije platforma za zaštitu prava bilo koje seksualne manjine, a propaganda ove vrste će biti potisnuta.

10. MGTOW ne ulazi u sporove i pregovore sa ženama.

Članci o temi