Super vojnici. Savršen auto ubica

Super vojnici. Savršen auto ubica

Super vojnici ubijaju nepromišljeno i bez grižnje savjesti, ne pokazuju strah, ne umaraju se u bitkama i ponašaju se više kao mašine. Savršen auto ubica.

Spartanci su vjerovali da obuka ratnika počinje od rođenja, podsjeća novinar Independenta Michael Henlon. Dječaci koji sa dva dana nisu prošli selekciju ostavljeni su na planinu na sigurnu smrt, a oni koji su preživjeli kasnije su im zavidjeli, jer su metode koje su korišćene bile oštre: hladnoća, batine, nespavanje i stalno seksualno zlostavljanje, kaže on. .

Tako su Spartanci postali ratnici koji su unijeli strah u cijeli istočni Mediteran. “Slična taktika korištena je u britanskim privatnim školama, gdje su se kovali ratnici koji su osvajali zemlje za Britansko carstvo”, napominje autor.

Od tada se generali pitaju da li je moguće izmisliti brži metod obuke vojnika koji „ubijaju nepromišljeno i bez grižnje savjesti, ne pokazuju strah, ne umaraju se u borbama i općenito se ponašaju više kao mašine“, riječima autora.

Nakon Drugog svjetskog rata očekivalo se da je budućnost u tenkovima i projektilima, a posao vojske je bio da pritiska dugmad u štabovima. Ali u 21. vijeku ratovi se ispostavljaju dugotrajni i iscrpljujući, sudeći po borbama do koljena u blatu i prašini Afganistana. „Neprijatelj je pokretna vojska neregularnih formacija, koje se nakon okršaja rastvaraju u vazduhu i vraćaju na polja i farme“, napominje autor.

Šta je muški šarm

Osim toga, na Zapadu su vojnici prestali da budu topovsko meso: kolosalan novac iz državnog budžeta ulaže se u njihovu obuku. Stoga postaje neophodno nabaviti vojnike koji ne rade previše, ne luduju, ne doživljavaju stres.

Prema autoru, Terminator - robot ubica - nije vrijedan ni sanjati decenijama: sve dok roboti ne savladaju čak i penjanje uz stepenice.

Ali naučnici izvještavaju o prodoru u tehnologiji koja pretvara žive ljude u terminatore. "U sadašnjem periodu, Pentagon troši 400 miliona dolara godišnje na istraživanje načina da se "poboljša "ljudski ratnik", kaže se u članku. Lockheed je nedavno predstavio Hulka, robotski egzoskelet. Osoba u takvom "oklopu" može podići teret od stotinu kilograma i povući ga trčanjem brzinom od 16 km / h. "Hulc" je skraćenica od Human Universal Load Carrier.

Šta je sa nedostatkom sna? Inka ratnici su takođe žvakali listove koke da bi ostali budni. Kasnije su uspješno korišteni nikotin, amfetamini, kofein i nova grupa stimulansa, uključujući modafinil. "Danas američka vojska može normalno obavljati svoje dužnosti čak i nakon 48 sati bez sna", navodi list. Hemičari pokušavaju dodatno produžiti učinak "modafinila".

Drugi problem mentalnog zdravlja u vojsci je posttraumatski stresni poremećaj. Trenutno se liječi psihoterapijom i antidepresivima – efikasna metoda, ali skupa i dugotrajna.

Trebam li da se izvinim? Kako prestati osjećati krivicu?

Ovdje hemičari također traže lijek koji brzo djeluje. “Trik je u tome da izbrišete neželjena sjećanja ili ih barem otupite”, objašnjava autor. Psihijatar s Harvarda Roger Pitman eksperimentira s beta-blokatorom zvanim propranol, koji se obično koristi za liječenje hipertenzije. Učesnici eksperimenta - mladi ljudi koji su preživjeli traumatske nesreće, nakon uzimanja propanola, prestali su se javljati na video zapis ovih nesreća. S druge strane, članovi kontrolne grupe su doživjeli odgovor na stres.

Američki psiholog Albert Rizzo predlaže da se PTSP zaustavi bez hemije. Napravio je kompjutersku igricu "Virtualni Irak" u kojoj veterani mogu ponoviti svoja iskustva i osloboditi se stresa.

"Jedan od najnevjerovatnijih napretka u neuronauci posljednjih godina je otkriće da, u jakom magnetnom polju, ljudski mozak, kao magijom, počinje bolje da rasuđuje i bolje uči", piše autor. Kako ovo funkcionira još uvijek nije poznato nauci, ali australski neuroznanstvenik Allan Snyder sugerira da magnetna polja isključuju više oblike obrade informacija u mozgu. "Svako od nas će moći da crta kao profesionalni umetnik i da izvodi aritmetičke proračune brzinom munje", obećava on. Učesnici u eksperimentima su zapamtili telefonski imenik. Istina, efekat je bio privremen.

Super vojnici. Savršen auto ubica
Snimak iz filma Terminator.

Magnetna obrada mozga koristit će se da pomogne vojsci da bolje upravlja borbenom elektronikom i drugim zamršenim uređajima, bez kojih je savremeni rat nezamisliv, kažu stručnjaci.

Kako biti arogantan i samouvjeren: Hrabrost i drskost uvijek pomažu

“Očigledno, ako možete stvoriti osobu bez savjesti, koja gotovo da ne osjeća bol i nema nikakav strah, imat ćete veliku borbenu mašinu. Ali dobro razmislite o drugoj strani medalje “, piše autor. Strah ima svoju funkciju – uplašenim izbjegavamo opasnost za sebe i druge ljude. Umor je znak da je vrijeme za pauzu. Moralni osjećaj pomaže vojsci da se okupi u borbi.

„Oduzmite ljudskost od vojske i postojaće opasnost da i ratovi postanu neljudski“, zaključuje autor. Ali glavni rizik je da će metode pretvoriti vojnike u zombije koji se ne mogu takmičiti s vatrenim fanaticima u redovima talibana.

Članci o temi