Deset zapovesti oca njegovatelja

Deset zapovesti oca njegovatelja

Samo napred, jer si ti njegov otac! Moći ćete smiriti svoju bebu i učiniti da se osjeća samopouzdano. Prve sedmice nakon porođaja nije dobro vrijeme da svojoj ženi objašnjavate koliko vam je teško. Vaša žena je porodilja, vaše dijete je novorođenče.

U ovom teškom i nevjerovatnom periodu vašeg života, oni postoje jedno za drugo, kako je priroda omogućila. Ljubomora je normalno osećanje mladog oca, koji se često oseća bez posla ili u senci. Važno je ovaj osjećaj usmjeriti u kreativni smjer! Ne dozvolite da vas bake udalje od bebe i nežno nagovestite supruzi da biste voleli da se osećate uključenim u ono što vam se dešava sa dve najvažnije osobe.

Čaša čaja u krevetu, spremnost da drži bebu dok se kupa, oprano suđe i lijepa riječ - ove male stvari će pamtiti do kraja života
Foto: Torsten Mangner
Mladoj majci, pogotovo ako je nakon porođaja prošlo jako malo vremena, potrebna je vaša podrška koju ništa ne može zamijeniti. Nemojte joj uskratiti ovu podršku, čak i ako ste jako umorni ili osjećate veliki stres. Čaša čaja u krevetu, spremnost da drži bebu dok se kupa, oprano suđe i lepa reč - pamtiće ove sitnice do kraja života; oni će biti najvažniji kamen temeljac vašeg braka.

Lekcije baka i djedova koje su jako uticale na nas

Prve sedmice nakon porođaja nije dobro vrijeme da svojoj ženi objašnjavate koliko vam je teško. Bolje je podijeliti sa prijateljem koji je već iskusio roditeljstvo. Biće mu mnogo lakše da vas razume nego polumrtav od umora i slabosti za porodilju. Uprkos činjenici da je muškarcu veoma teško da se navikne na novu ulogu, žena to ne može bez manje poteškoća, čak i ako izgleda tako samouvereno, kao da je čitavog života majka. Zapamtite - i njen život se zauvek promenio.

Ako vaša žena doji, to ne znači da niste u mogućnosti da uspostavite kontakt sa bebom. Pored samog procesa hranjenja, postoje hiljade načina da komunicirate sa svojom bebom i postanete važna osoba u njegovom životu.
Od prvih dana otac može kupati bebu ili ga povijati. Ako ovaj ekstrem još nije za vas, bebu možete izvesti u šetnju, nositi ga po kući, razgovarati s njim ili mu pjevušiti da se majka malo odmori. Ponudite svoju pomoć, ali nemojte se uvrijediti ako najjači instinkt natjera ženu da u početku odbije. Činjenica je da u prirodi većina mužjaka nije sposobna brinuti se za mlade, a genetsko pamćenje vaše žene može je prevariti u ovoj fazi. Za nekoliko dana, sedmica ili čak mjeseci hormoni će početi da se vraćaju u normalu, a bebina majka će samo rado dijeliti brigu o njemu sa svojim voljenim mužem.

Lekcije očeva. 111 očinskih savjeta od tate

Vaše dijete se može smiriti slušajući otkucaje vašeg srca ili stavljajući glavu između vašeg vrata i ramena
Foto: Torsten Mangner
Znajte da beba zna zvuk vašeg glasa, čula ga je devet meseci u materici. Vaše dijete se može smiriti slušajući otkucaje vašeg srca ili stavljajući glavu između vašeg vrata i ramena. Samo napred, jer si ti njegov otac! Moći ćete smiriti svoju bebu i učiniti da se osjeća samopouzdano.

Majka koja doji bebu ponekad će se osećati nesigurno, na primer, može misliti da beba ne dobija dovoljno mleka. Najbolja podrška za nju biće vaša vera u nju i njene majčinske kvalitete. Podržite je kada je slaba, kada je boli ili kada je teško. Ona će cijeniti vaš trud - ako ne sada, onda poslije.

Dajte mu flašu mješavine ako vam je tako teško! Ova fraza je veoma loš način da podržite dojilju koja se suočava sa poteškoćama. Ako podlegne slabosti i prestane da se hrani, tada će neizbježno osjetiti gorčinu neuspjeha. Štaviše, ona će se sjetiti da vi niste vjerovali u nju, vi ste joj savjetovali da se preda. Čak i ako kasnije bude tvrdila da je njena odluka bila ispravna i svjesna, podsvjesna nesklonost prema onome ko joj je podrezala krila i dalje će ostati.

Možda pokušajte da ga nahranite samo još jedan dan? Do sutra! - I danas se sa osećanjem zahvalnosti sećam ovih reči mog muža. Recitovao ih je svaki dan dok sam se mučila da dojim naše prvorođenče i spremala se da odustanem. Ne znam bolji način da podržim dojilju koja ima bolove i teškoće. Ako postoje problemi s hranjenjem, morate pronaći informacije o tome kako ih riješiti ili pozvati konsultanta. Usluge savjetnika se obično plaćaju, ali se mliječna formula također ne dijeli besplatno. Pročitajte informacije o prednostima GW-a i kako ga uspostaviti na internetu ili u knjigama - znanje će vama i vašoj ženi dati povjerenje u sebe. Važno je shvatiti da činite sve što je u vašoj moći kako biste osigurali da vaša beba dobije najbolje – majčino mlijeko. Nije li to najvažniji zadatak roditelja!

Hiperbriga roditelja: savjet psihologa

Vratite mir i ravnotežu svojoj porodici
Fotografija: wiesiek_kr
Dojilja, posebno ako je tek rodila, treba dobru ishranu, dosta tečnosti i odmor. Nedobivanje onoga što joj treba često može dovesti do toga da se osjeća loše i, kao rezultat, postane razdražljiva i nervozna. Razmislite o tome sljedeći put kada pomislite da je skandalozna zbog sitnica. Spreman sam da se kladim da će vaša večera, čaša toplog čaja i pola sata bez bebe u naručju vratiti mir i ravnotežu vašoj porodici.
Već od šest sedmica, većina beba je sasvim sposobna da izdrži sat ili sat i po bez majčinih grudi.Pustite ženu da sjedi u kafiću sa djevojkom ili ide u kupovinu bez djeteta sat i po, i s pravom se možete nazvati ocem godine!Za svaki slučaj, zamolite je da vam ostavi flašu izdojenog mleka.

Članci o temi