Kako ne klonuti duhom

Kako ne klonuti duhom

U teškoj situaciji samo slabići, ali ne i muškarci, postaju obeshrabreni, očajavaju, odlaze u pijanstvo i lome se. Teško je "izbaciti pravog muškarca iz sedla". Kako ostati jak i ne objesiti nos?

Svako je iskusio tešku situaciju tuge, neuspjeha ili gubitka u svom životu. Svima je poznat osjećaj zbunjenosti, očaja i beznađa, osjećaj vlastite inferiornosti. Neko zna kako se brzo izboriti sa takvim stanjem i obnoviti se, neko uspije vremenom, a neki su "izbačeni iz sedla" jako dugo, ako ne i zauvijek, smatraju se gubitnicima, slomljeni sudbinom ili okolnostima, prestanu djelovati , živite punim životom , odlazite u bolest ili pijanstvo, a možda i u depresiju. šta da radim?

Malodušnost je jedan od smrtnih grijeha. To znači da se ne možete prepustiti panici, prepustiti dekadentnim raspoloženjima, očaju, izgubiti nadu i pasti u bluz. To je vrlo lako proglasiti, ali vrlo teško izvesti. Pokušajmo shvatiti kako se ne prepustiti očaju i kako pobijediti depresiju. Možda ipak postoje neki načini da se borite i savladate ovo teško psihičko stanje.

jedan. Vjerujte u sebe i svoju snagu. To znači znati da možete izdržati i mnogo toga savladati. Znajte da mnogo zavisi od vas, a vi niste samo "zupčanik". Ako nije uspjelo prvi put, uspjet će sa sljedećim pokušajem.

Pitanja za prijatelje: 230 zanimljivih pitanja za prijatelja ili grupu prijatelja

2. Trezveno, iskreno (pred samim sobom) i realno procijeniti svoje mogućnosti i sposobnosti. To znači biti svjestan nivoa svog znanja i vještina, shvatiti da neko može biti bolji od vas. Izbalansiranom procjenom izbjeći ćete razočaranja i nevolje, nepotrebnu i izgubljenu energiju. Ali da li nas neko sprečava da budemo bolji, jači, mudriji, profesionalniji?? Niko osim nas samih.

3. Mirna analiza situacije. Potrebno je smireno, bez emocija, procijeniti loše iskustvo i shvatiti šta je učinjeno pogrešno, ili - nije bilo dovoljno truda, ili možda, naprotiv, previše. Analiza situacije će dati mir, samo u uravnoteženom stanju može se naći konstruktivno rješenje. A mirno, ujednačeno stanje više nije blues.

4. Izvuci lekciju. To znači razumijevanje da je neuspjeh preteča pobjede i da svi imaju neuspjeh, ali ne tretiraju svi neuspjeh kao neuspjeh. To je samo ISKUSTVO. Tolerantan neuspjeh oslobađa uspjeh. Potrebno je razviti naviku iskorištavanja neuspjeha, to je jedna od najvažnijih tehnika za postizanje uspjeha.

5. Dobijte podršku - moralnu i profesionalnu. To znači tražiti pomoć od najmilijih - porodice, prijatelja. I/ili kontaktirajte specijaliste - doktore, učitelje, psihologe, duhovne učitelje. Podrška i pomoć najbližih u teškim situacijama neophodna je svima. Ali, ako ste vrlo često tražili pomoć i iscrpili kredit povjerenja rođaka i prijatelja, onda je teška situacija upravo u slučaju kada možete preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom u svoje ruke.

Šta je muškost?

6. Tražite pozitivno u onome što se dogodilo. Poznata je činjenica - kao posledica krize jedan veoma bogat biznismen izgubio je 100 miliona. dolara. Ostalo mu je SAMO 100 hiljada.dolara. On je izvršio samoubistvo. Gubitak novca za njega je bio gubitak svega, čak i gori od gubitka života.

A sada zamislite prosječnog građanina koji nije imao rublju i odjednom 100 hiljada.dolara! Mnogo novca! Ispostavilo se da je to s koje tačke gledišta treba gledati. Ostali su živi i zdravi, sve je u redu u porodici - ostalo se može doživjeti i savladati.

7. Ne kršite zakone - državne i moralne. To će omogućiti život u harmoniji sa samim sobom i sa drugima, a neće dovesti do teških i opasnih (a možda i nepopravljivih) situacija.

osam. Apstrakcija. Sjetite se kako je rekla Scarlett O`Hara? "Razmisliću o tome sutra..." Nerešiva, a možda i potpuno nerešiva ​​situacija nije ceo život, to je samo deo, iako veoma bolan. Trebalo bi da postoji mnogo toga u životu što se "drži na površini". To su ljubav, prijateljstvo, religija, priroda, umjetnost (književnost, slikarstvo, muzika, itd.).d.), sport, hobiji. Pronađite nešto što će vam odvratiti misli od misli ili jednostavno uradite nešto drugo. To može biti generalno čišćenje, renoviranje, nešto što će oduzeti svo vrijeme i trud. Nije džabe narod kaže - jutro je pametnije od večeri.

Alfa mužjak

Samo nemojte "zalaziti" u alkohol i druga slična zadovoljstva. Ovo će samo produbiti problem, odakle će ga biti teško izvući, pa čak i dodati moralni i fizički mamurluk.

9. Izbjegavajte negativne emocije, posebno krivnju i sram. Ove emocije nisu pomoćnici u rješavanju teških životnih problema. Negativne emocije ometaju puno funkcioniranje mozga, s njima trenutno nije moguće donijeti pravu odluku. A najtužnije je to što su negativne emocije osnova za nastanak raznih ovisnosti, alkohola, nikotina, droga itd.d.

10. Preuzmite odgovornost u svoje ruke. Preuzeti odgovornost za sebe znači shvatiti da ste samo vi odgovorni za svoj život, njegovu kvalitetu, lična dostignuća, a ne prebacivati ​​krivicu na kolege, roditelje, nastavnike, šefove itd.d. Ako ste nešto pogrešili, pokušajte ispraviti situaciju riječima i djelima - izvinite se, razgovarajte i objasnite svoj stav, pomozite mi da popravim ono što ste upropastili.

jedanaest. Smile! Ako vam je jako loše u duši, pokušajte da se nasmejete, pa čak i silom razvucite usne u osmeh. Tijelo pamti da ovaj položaj usana odgovara dobrom raspoloženju, i, iznenađujuće, raspoloženje će se početi izjednačiti i ujednačiti (!) poboljšati. Napetost, emocionalna i fizička, počeće da jenjava, situacija više neće izgledati tako nerešiva ​​ili tragična.

Dobar momak koji ti smeta sindrom

Neuspjesi koji nas progone mogu razviti strah od neuspjeha i strategije izbjegavanja. To znači da osoba neće nastojati postići uspjeh, već će odbiti aktivne akcije i svim silama pokušati izbjeći neuspjeh. Najgora vijest je da niko ne može pomoći u prevladavanju ovog straha. Ali najbolja vijest je da je sve u našim rukama. Imamo izbor: ili ćemo uzgajati ogroman korov straha, ili možemo posijati sjeme vjere u sebe i svoju snagu. Sretno!

Članci o temi