Budite sigurniji

Budite sigurniji

Svi se plašimo da napustimo svoju zonu udobnosti i radimo ono što zaista želimo i živimo onako kako sanjamo u svojim najluđim snovima. Glavni neprijatelj svake osobe je nedostatak povjerenja u sebe i svoju snagu.

“Samopouzdanje je prvi uslov za velike poduhvate.Samuel Johnson

Princip: Proširite svoju zonu udobnosti

Zona komfora - prostor stambenog prostora koji daje osjećaj udobnosti, udobnosti i sigurnosti.

Prijatno nam je biti u zoni komfora, jer je ovdje sve poznato, razumljivo, poznato. Ovdje možemo djelovati “mehanički”, nepromišljeno, automatski, možemo se opustiti.

Zašto onda moramo širiti našu zonu udobnosti? Da, sve je jednostavno. Svaki razvoj je proširenje zone komfora, svaka nova akcija u našem životu je proširenje zone komfora. Širenje vaše zone udobnosti je neizbježno.

Da bi nam određena zona bila ugodna, prvo treba da uđemo u nju. Kada odemo na nepoznato „mjesto“ na kojem još nismo bili, ne možemo se „opustiti“, idemo s punom svjesnošću, sa fokusom. Nakon što se naviknemo, nelagoda nestaje i većinu vremena počinjemo djelovati na mašini.

Gestovi koji drugima pokazuju povjerenje

Na primjer, kao da dolazite u nepoznatu kompaniju. Prvih minuta osjećamo se neugodno, ali nakon nekog vremena već se osjećamo kao da smo u krugu prijatelja. I sledeći put kada odemo u ovu firmu bez ikakvih neprijatnosti, jer nam je ona postala "udobna zona".

Baš kao da voziš auto. Dok se ne naviknemo, dok vozimo auto, ne možemo razmišljati ni o čemu drugom osim o tome kako voziti vozilo. Ali čim dovedemo svoje vozačke vještine do automatizma, čim vožnja postane udobna i laka. I dok vozimo, lako možemo da održavamo razgovor lično ili telefonom, bez ugrožavanja kvaliteta vožnje.

Ja ću otkriti tajnu. Niko ne voli nelagodu koja se javlja kada prošire svoju zonu udobnosti. Ni jednu osobu. Ali postoje dva trika. Prvi je da počnete to uzimati zdravo za gotovo i tretirati ga pozitivno, bez negativnih konotacija. Drugi je da djelujete brže. Kada nelagoda nestane i postane udobna? Nakon prelaska ove granice. Da, veoma je mršava i postoji još jedna tajna. Što više gledate u samu „tranziciju“, što duže dolazite do granice ili hodate blizu nje, više razmišljate „Šta je iza nje??”- što više stresa i nelagode doživljavate. Ključ rješenja je brza akcija prelaska granice.

Ruski muškarci: kako ih vide stranke

Šta mislite, plivati ​​u ledenoj vodi, šta je najbolja akcija? Idite do rupe i razmislite o vodi, vjetru, koliko će biti hladno itd.P.? Ili se brzo skinite, zgrabite i zaronite? Naravno, drugi. A da biste imali hrabrosti za ovaj "skok", zapamtite: za akciju je potrebno mnogo manje energije nego za pripremu.

Takođe, ne napuštajte svoju zonu udobnosti. Moramo ga proširiti. Ne zamijeniti jedno drugim, već dodati jedno drugom, nova znanja, mjesta, vještine, iskustva itd.d. Proširite svoj uticaj, zonu poznatog. Različita značenja i različita značenja.

Širenje zone komfora događa se stalno, svjesno ili ne, htjeli mi to ili ne. Ovo je isti prirodni proces kao ... živjeti.

Svaki rast je produžetak "zone udobnosti", a to je bol, nelagoda. Sve u životu ili raste ili blijedi. Mišići rastu samo kada se mišićna vlakna pokidaju, a ne kada se optereti iz kutije šibica. Shodno tome, morate uživati ​​u prevladavanju prepreka, a za to morate uspostaviti vezu: napuštanje zone udobnosti = zadovoljstvo. Kako to popraviti, razgovaraćemo kasnije.

Šta je samopouzdanje?

Samopouzdanje, samopouzdanje - stanje uma u kojem izražava pristanak na presudu bez straha od mogućnosti greške; stanje bez sumnje, sloboda od sumnje.

Gospodine. Šta ti daje da budeš džentlmen?

Samopouzdanje je psihološka karakteristika vjere i uvjerenja osobe. Samopouzdanje može biti i rezultat vlastitog ličnog iskustva i rezultat vanjskog djelovanja (vanjska motivacija).

Dakle, sigurni smo kada u nešto definitivno vjerujemo ili smo u nešto uvjereni.

Ako razvijemo koncept samopouzdanja, onda mi se to čini kao pouzdano znanje o nečemu. Drugim riječima, kada znate „šta i kako“, tada imate samopouzdanje.

Na primjer, kada ne znate da li možete raditi sklekove deset puta zaredom, tada ste u stanju sumnje. Ali čim se gurnete deset puta, imate samopouzdanje da ste sposobni. Ako se gurnete 100 puta, tada će samopouzdanje da ćete se gurnuti 10 puta zaredom biti toliko visoko za vas da će prerasti u smirenu vjeru bez ikakve sumnje.

Ili, na primjer, kada prvi put nastupate u javnosti, prirodno niste sigurni. Ali ako to učinite nekoliko puta zaredom, onda automatski steknete povjerenje u javnom govoru.

Ako nešto ne znate ili niste probali, ako imate nepoznanicu u glavi, onda niste sigurni. Ali ako ste shvatili neki problem, proširili svoju zonu udobnosti, onda ste sigurni.

Opomenuta stvarna priča o prijateljima koji se 30 godina igraju u nadoknadi

Neko je rekao da je znanje moć. Ispravio bih i rekao ovo: "Primijenjeno znanje - snaga i samopouzdanje".

Što više znate, što više znate, što više radite - to ste sigurniji.

Imamo planove da razumijemo strukturu našeg života. Shvatite osnovne principe promjene. Znamo jasno šta želimo i zašto. Stečenim znanjem i iskustvom stičete poverenje u sebe, u svoje sposobnosti, podiže se samopoštovanje.

Suprotnost povjerenju je strah

Shodno tome, da biste se riješili straha, morate postati sigurni. A samopouzdanje, kao što znamo, dolazi kroz znanje i iskustvo.

Proširujući horizont znanja, detaljno razumijevajući problematiku, primjenjujući stečeno znanje u praksi, automatski gubite strah, tj.To. samopouzdanje dolazi na svoje mjesto.

Strah je nemoguće ukloniti. Može se zamijeniti samo povjerenjem. Samopouzdanje se stiče znanjem i djelovanjem. A nova akcija je uvijek praćena strahom dok proširuje vašu zonu udobnosti.

Rezultat je jednostavan: uplašen → shvatio → primijenio → postanite sigurniji.

Aleksandar Kljušin "Principi života"

Članci o temi