Pobjednički gen

Pobjednički gen

Čovek koji je navikao da pobeđuje svuda pobeđuje. Ako se čovekov posao ne pomeri sa mrtve tačke, ništa ne ispadne i snovi su nedostižni, onda je poenta jedna. On nema iskustva sa pobednikom. Kako naučiti pobjeđivati ​​i razviti pobjednički gen?

Nedavno sam razgovarao sa svojim mentorom i razgovarali smo o jednom momku koji već godinu dana ima stvari koje nisu mogle da se pokrenu. Pitao sam mentora šta on misli da je tipov glavni problem? I rekao je frazu koja me je navela na duboko razmišljanje i inspirisala me da napišem ovaj post. On je odgovorio: "On jednostavno nema pobjedničko iskustvo.".

Prije nego što vam ispričam o pet načina da sebi sašijete "gen pobjednika", evo priče koja će vam pokazati zašto je to zaista važno.

Marshall Goldsmith, autor knjige Triggers, ispričao je priču o djevojci po imenu Emily koja nije mogla smršati. Prije nego što pomogne ljudima da ostvare svoje ciljeve, Marshall traži od njih da donesu takozvani Dosije uspjeha. Ovo je lista u kojoj osoba opisuje svoja postignuća i pobjede.

Emily je imala vrlo kratku listu jer je bila mlada, tek je započela karijeru i već je nekoliko puta bezuspješno pokušavala smršati. Maršal piše: „Ovo je ozbiljna mana kada se Emily poredi sa uspešnim biznismenima. Prihvatiti izazov i postići uspjeh poznato im je kao i pumpanje trbušnjaka. Što ga više koristite, jači je. To ulijeva povjerenje da će uspjeti u svakoj situaciji.".

Kako dobiti ono što želite? Kako pobediti?

Shvatite zašto je “pobjedničko iskustvo” toliko važno? Daje ono najvažnije: osjećaj da ako ste već pobjeđivali ranije, možete to podnijeti sada.

Marshall opisuje zanimljiv razgovor s Alanom Mulalyjem, šefom komercijalne avijacije u Boeingu. Kada je Marshall došao kao konsultant u Boeing i počeo da objašnjava suštinu svoje metode Alanu, mirno je saslušao odgovor, a zatim rekao: „Razumem. Ovaj proces se može reproducirati".

Marshall je odgovorio: "Pa, malo je komplikovanije nego što mislite.". Alan se nasmijao. „Napravio sam Boeing 777. Mislim da mogu to da podnesem".

Kul, da?

Čovek koji je navikao da pobeđuje svuda pobeđuje. Evo pet načina da podignete svoje samopoštovanje i naučite da pobjeđujete.

jedan. Raditi ono što je najteže

Najbolji način da ušijete "gen pobjednika" je da savladate sebe i uradite ono što je teže. Ništa ne podiže samopouzdanje kao osjećaj da ste pobijedili svoju lijenost, strah ili nelagodu.

Na primjer, lako mi je početi praviti veliki projekat ili (već lako) napisati knjigu. Ali redovno se baviti sportom je zaista teško. Često se moram tjerati da vježbam na sve zamislive i nezamislive načine. I svaki put kad se bavim time, moje samopouzdanje raste. A u meni raste moj mali pobednik, koji je siguran: ako smo uspeli da pobedimo SEBE, sada možemo da se ljuljamo prema zvezdama.

Pitanja za prijatelje: 230 zanimljivih pitanja za prijatelja ili grupu prijatelja

Neka vrsta savladavanja sebe.

2. Odreći se loših navika i ličnih "demona"

Imam prijatelja koji je bio ovisan o društvenim mrežama. To je bio njegov lični "demon". Jednom je preuzeo kontrolu nad svojom voljom i prešao na režim posjećivanja društvenih mreža 10 minuta dnevno. Šta se desilo nakon nekog vremena? Dobio je sjajnu ponudu za posao.

Logički lanac? Apsolutno!

Kada se osoba nosi sa "lošom navikom" - osjeća se kao pobjednik i počinje da poštuje sebe. A ako se čovjek iznutra poštuje, više se ne zadovoljava s manje. I tada je Univerzum spreman da mu da ono što traži.

3. Da ispunimo obećanja

Najgora stvar koju možemo učiniti sebi je da ne ispunimo svoju komunikaciju.

Kada ne ispunimo dogovor sa samim sobom, kako kaže David Allen, pokazujemo "simptome raspadanja povjerenja u sebe". Šta može biti gore nego prestati vjerovati sebi? Uništava čitav temelj ličnosti. Naša podsvijest u takvim trenucima jadikuje: „Kako vjerovati ovom svijetu i živjeti ovaj život, ako čak i moja najbliža osoba - ja lično - i taj balabol?!".

šta da radim? Ili držite obećanja ili ih ne dajte uopšte.

Mit o pravom muškarcu

4. Uradi ono što sam želeo da pokušam dugo vremena

Ovo je varijacija na prethodnu tačku: samo idite i radite ono što ste dugo željeli. Idite u operu, naučite novi jezik, naučite svirati gitaru, skočite s padobranom, upoznajte zanimljivu osobu.

Ukratko, ako završite bilo koji zadatak koji vam je dugo visio u glavi uz napomenu „Bilo bi lijepo uraditi!", automatski se dižete u svom SuperMolodets-2016 poretku na više mjesto.

5. Raditi stvari redovno uprkos zastojima

Ipak, briljantna fraza: "Ako dugo patiš, nešto će uspjeti". Svi žele da urade nešto za njih. Ali ne "živi" svi do trenutka kada nešto počnu da dobijaju.

Evo, naravno, opet taman da se prisjetimo Thomasa Edisona, njegove sijalice sa žarnom niti i 10.000 neuspjelih pokušaja.

Evo primjera: preduzetnik i pisac James Altucher započeo je svoju poslovnu karijeru devedesetih godina. Zatim je prodao svoj dizajnerski studio za 15 miliona, koje je izgubio u naredne dvije godine, pokušavajući uložiti u obećavajuće startape. Godine 2011. priznao je da je od tada napravio sedamnaest neuspješnih pokušaja da pokrene posao - a uspio je samo u tri.

Volim ovu priču jer je u protekle tri godine oko 10 mojih projekata bilo "neuspešno". Samo tri su bila uspješna.

Samo slabima je potrebna jednakost

Spremnost da 80% onoga što radite propadne, a da se ne zaustavi na tome - to se takođe šiva u genu pobednika.

Sažetak:

Znate šta me motiviše da se promenim? To je duboko razumijevanje procesa u kojima svijet i čovjek funkcioniraju.

Recimo "počinjanje trčanja ujutru" nije priča o dovlačenju mraza i leda na ulici za neshvatljiv kardio trening.

Ovo je priča o podizanju samopoštovanja i samopoštovanja.

Ovo je priča o tome kako naučiti pobijediti sebe, a samim tim i pobjeđivati ​​u životu. Ovo je priča o tome da radite ne ono što želite, već ono što treba da uradite kako treba.

"Jutro trčanje" nije samo neshvatljiva neugodna stvar. Ovo je temelj koji onda pomaže u pisanju knjiga, izgradnji Boeinga, postavljanju profesionalnih rekorda i otvaranju novih horizonata.

Članci o temi