20 Stvari koje nisam znao sa 20 godina

20 stvari koje nisam znao sa 20 godina

Pravo iskustvo i mudrost dolaze tokom godina. Kako sebi pomoći da izbjegnete greške sa 20 kada stojite na raskrsnici i svi putevi su otvoreni.

jedan. Svijet želi da ostaneš glup. Što ste gluplji, lakše vam je prodavati proizvode i usluge. Dijagonala televizora je obrnuto proporcionalna IQ-u.

2. Ne vjerujte slijepo u obrazovni sistem. Nastavni plan i program je zastario prvog dana kada započnete studije. (Izuzetak su fundamentalni programi, ali samo u egzaktnim naukama; pitanje primjene fundamentalnih znanja u svakodnevnom životu ostaje otvoreno.)

3. Čitajte bez prestanka, čitajte što je više moguće. Nikada ne znate kada će vam nova znanja i koncepti dobro doći, ali ćete se mnogo bolje pripremiti za životna iznenađenja.

4. Naučite komunicirati s drugima. Izbjegavati ljude, smatrajući ih nedostojnima njihove komunikacije, znači ne pronaći klijente, prijatelje ili posao u budućnosti.

5. Stidljivost je gubljenje vremena. Ne dozvolite emocijama da upravljaju vašim donošenjem odluka.

6. Ako vam se nešto ne sviđa u vezi sa drugom osobom, u slučaju vašeg raskida, ovo "nešto" će biti razlog.

Kako brzo postići bilo koji cilj? Šta vas sprečava da budete srećni i uspešni?

7. Komunicirajte sa starijim ljudima što je više moguće. Pokušajte razumjeti njihov sistem vrijednosti, njihove horizonte i logičke veze između okruženja i donesenih odluka.

osam. Pronađite ljude kojima se divite i pokušajte ih nadmašiti.

9. Vremenom ljudi postaju konzervativniji. Ako želite da radite rizične stvari, radite ih dok ste mladi. Odavno sam došao do zaključka da je reforma posljedica nedostatka znanja, a ne fokusa.

10. Ne trošite novac na gluposti: sačuvajte ga za nešto ozbiljno (uključujući i.h. i vaš startup). Takođe će vas naučiti kako trošiti novac u poslu: mudro i u svrhu.

jedanaest. Kada birate između trošenja novca na stvari ili iskustva, odaberite iskustva. Radost utisaka i uspomena je veća.

12. Nakon što naučite kako da štedite, naučite kako da zaradite.

trinaest. Naučite programirati. Lakše je sami napraviti prototip nego trošiti vrijeme i novac objašnjavajući ga nekom drugom. Ne želite programirati - naučite nešto raditi svojim rukama kako biste mogli proizvesti nešto korisno.

14. Nemojte se gojiti kada ste mladi. Ovo će skratiti vaš aktivni život za 10-20 godina.

15. Naučite da kuvate hranu. Najbolje vrijeme za razmišljanje o nečemu je kada isječete sastojke u salatu ili supu.

Kako se probiti u životu?

šesnaest. Spavajte dovoljno noću. Nedostatak sna uvelike utiče na kvalitet donošenja odluka.

17. Zapišite svoja djela. Memorija nije dovoljna, koliko god bila fantastična.

osamnaest. Imaj veliki san. Biti fleksibilan je sjajno, ali bez sna može se pretvoriti u trčanje u krug.

devetnaest. Postanite specijalista prije nego promijenite posao. Radi se o pravilu 10.000 sati i činjenici da bi dobar stručnjak u prošlosti trebao biti dobar specijalista.

dvadeset. Ne pokušavajte popravljati ljude. Potražite one koji još nisu ukaljani.

Prijevod članka Juliena Smitha.

Članci o temi