Zlatna kolekcija: najbolji filmovi vudija alena.

Zlatna kolekcija: Najbolji filmovi Vudija Alena

10. Brodvej Deni Rouz, 1984

Radnja: Okupljeni u restoranu Carnegie Deli, njujorški komičari iz stvarnog života dijele priče o izmišljenom brodvejskom impresariju po imenu Danny Rose; duži i zabavniji od drugih je onaj u kojem Danny kuje lični život Loua Canove, otrcanog pjevača koji se zaljubio u fatalnu ženu.

Presuda: neobavezna, uvjerljiva i neočekivano nježna crno-bijela komedija o čudnim i smiješnim stanovnicima njujorškog underground kluba.

Najbolja rečenica: "Mrzim da ga ocrnim, ali on je odvratno, bestidno, opako kopile, i to kažem uz dužno poštovanje.".

9. Muževi i žene, 1992

Radnja: Jedan davno bračni par čeka drugog u posjetu - ali umjesto da odaberu restoran, vlasnici saznaju da su njihovi stari prijatelji odlučili da se rastanu. U narednih sat i po, sva četvorica - i neki koji su se pridružili - pričaju svojim psihoanalitičarima šta se dalje dogodilo.

Presuda: Allenova tradicionalna briljantna analiza bračnih odnosa, uključujući neobične osumnjičene kao što su Liam Neeson i Juliette Lewis.

Najbolja rečenica: "Drugi zakon termodinamike: prije ili kasnije sve se pretvori u sranje".

osam. Zelig, 1983

Radnja: Leonard Zelig je čovjek kameleon, toliko željan da udovolji drugima da je naučio da ih oponaša, pretvarajući se u crnca, pa Kineza, pa pilota, pa igrača bejzbola - da ne spominjemo takve sitnice kao što su politički stavovi ili religija.

Presuda: Virtuozna stilizacija prema predratnim dokumentarnim hronikama - urnebesna i poučna priča o drevnom, poput svijeta, odnosu društva i idola stvorenih njime.

Najbolja rečenica: “On je uzimao i povređivao ljude za život - možda na način na koji nisu voljeli da budu povrijeđeni”.

7. "Senzacija" (Scoop), 2006

Radnja: Mlada novinarka (Scarlett Johansson) i stariji mađioničar (sam Woody u njegovoj, možda, posljednjoj ulozi) istražuju navodnu senzaciju stoljeća: nedavno preminula ajkula perjanica obavještava ih iz zagrobnog života da je bogat i poštovan engleski lord je vjerovatno serijski ubica.

Presuda: Svjetlucava sitnica o par američkih Židova u aristokratskom Londonu jedan je od najsmješnijih i, ako bolje pogledate, Alenovih filmova.

Najbolja rečenica: "Rođen sam u jevrejskoj vjeri, ali kako sam sazrijevao, postao sam narcisoidan".

6. Ljubav i smrt, 1975

Radnja: Boris Grušenko, plemić, kukavica i pacifista, želi da se oženi načitanom rođakom Sonjom, ali odlazi da se bori protiv Napoleona. Zavodi damu iz visokog društva, ali upada u dvoboj. I, na kraju krajeva, psuje sve, uključujući i Sonyu, ali ne može prevariti smrt.

Presuda: Rani Woody u svom najboljem izdanju - inspiriran Bergmanom, braćom Marx i ruskim književnim klasicima, homerski smiješan i komunicira 85 minuta više od ostalih u cijeloj svojoj karijeri.

Najbolja rečenica: „Uostalom, postoje i gore stvari od smrti. Provedite veče sa agentom osiguranja - i shvatićete na šta mislim.”.

5. Ljubičasta ruža iz Kaira, 1985

Radnja: Cecilia je naivna budala čiji život s nevoljenim mužem tokom Velike depresije uljepšaju samo svakodnevni bijegovi u najbliži bioskop. Ovo se nastavlja sve dok Cecilijina srca ne počnu da traže romantičnog junaka koji je pobegao sa velikog platna i glumca koji je pobegao iz Holivuda koji ga je igrao.

Presuda: Prekrasna i nemilosrdna priča o bijegu o velikoj moći kinematografije - jedan od Alenovih najoriginalnijih scenarija.

Najbolja rečenica: „Upoznao sam divnog čovjeka. On je izmišljen, ali ne možete imati sve.".

4. Menhetn, 1979

Radnja: 42-godišnji, dva puta razveden Isaac ostavlja svoju djevojku (Hemingwayeva unuka Mariel u zasluženo nominovanoj za Oskara ulozi pametne učenice) zbog bivše ljubavnice svog najboljeg prijatelja, a njegov rad kao televizijski scenarista - da napiše roman. Knjigu će, međutim, brže napisati njegova bivša supruga - koja ga je napustila zbog druge žene.

Presuda: Snimljena na muziku Gershwina, ljubavna poruka New Yorku izaziva čudnu idiosinkraziju kod autora, ali ostaje jedan od najuspješnijih, visokocjenjenih i, što već postoji, najboljih njegovih filmova.

Najbolja rečenica: „Znaš, imaš toliko poznatih genijalaca. Trebao bi razgovarati sa glupačem - možda možeš nešto naučiti.".

3. Viki Kristina Barselona, ​​2008

Radnja: Dvije američke prijateljice, ozbiljna brineta Vicki i neozbiljna plavuša Christina, dolaze u Barselonu na ljetne praznike: jedna je da napiše doktorat, druga da se odmori od muškaraca. Planovi obojice padaju u vodu kada se na horizontu pojavi španski mačo Huan Antonio sa zanimljivom prosidbom.

Presuda: Srceparajuća tragedija, briljantno pretvarajući se da je romansa o odmaralištu, Woody je pretvorio zaplet iz jeftinog porno filma u sat i po čiste, nekomplicirane sreće.

Najbolja rečenica: “Speak English”.

Viki Kristina Barselona, ​​2008

2. Annie Hall, 1977

Radnja: Annie Hall - djevojka koja uljepšava život njujorškog neurotičnog i umjereno uspješnog komičara Alvyja Singera. Annie i Alvy se sastaju i rastaju, svađaju i pomiruju, povremeno posjećuju jedno drugo u prošlosti - kako bi konačno došli do važnog zaključka.

Presuda: Pametna i lijepa romantična komedija, Oscarom nagrađeni najbolji film, režija, originalni scenarij i glavna glumica; široko prepoznato kao Woodyjevo glavno dostignuće, prekretnica u njegovoj karijeri.

Najbolja rečenica: „Veze su poput ajkule. Moraju krenuti naprijed - ili će umrijeti. I, po mom mišljenju, sada imamo mrtvu ajkulu u našim rukama".

jedan. Match Point, 2005

Zaplet: Teniska loptica pogađa mrežu i odlučuje na koju stranu terena da padne. Teniski trener iz proste porodice dodiruje krug londonskog plemstva i, za razliku od lopte, ne okleva ni sekunde: želi sve - bogatu ženu i seksi ljubavnicu, a boli opekotine i izlazak iz vode.

Presuda: Woodyjev prvi film koji nije snimljen u rediteljevom voljenom New Yorku; njegov najneočekivaniji i najsavršeniji film je spektakularna, energična i vrlo ozbiljna drama čiji glavni lik s razlogom glasi Zločin i kazna. Između ostalog - šokantan početak za izuzetno plodnu saradnju i za Alena i za Skarlet Johanson (Scarlett Johansson).

Najbolja rečenica: „Osoba koja je rekla „Radije bih imala sreće nego dobra“ bila je duboko u pravu“.

Još nešto: 10 filmova Vudija Alena koji su propustili top 10

Seks komedija letnje noći, 1982
Hana i njene sestre, 1986
Druga žena, 1988
Zločini i prekršaji, 1989
Meci iznad Broadwaya, 1994
Dekonstrukcija Harija, 1997
Sweet and Lowdown, 1999
Small Time Crooks, 2000
Prokletstvo škorpiona od žada, 2001
Šta god da radi, 2009

Članci o temi